Lecznicze właściwości herbaty z pokrzywy

Ziołolecznictwo, które od wielu lat było z powodzeniem stosowane w medycynie ludowej, przeżywa obecnie swój renesans. Nawet w sklepach spożywczych spotkać można szeroki wybór herbat ziołowych, takich, jak np. herbata z mięty, melisy, lipy, rumianku, czy pokrzywy.

Ziołolecznictwo

Od zarania dziejów zioła były skutecznie stosowane. Ziołolecznictwo przeżywało jednak swoje wzloty i upadki, spowodowane odkryciami medycyny i odmiennym spojrzeniem na proces chorobowy i sposób jego likwidowania. Obecne badania naukowe jednoznacznie pokazują, że leki roślinne są lepiej przyswajane przez organizm, nie wywołują skutków ubocznych i są niejednokrotnie skuteczniejsze od chemicznych.

Pokrzywa (urtica dioica) – uniwersalny lek na wszystko

Pospolity chwast, jakim jest pokrzywa, występujący nieomal na całym świecie (z wyjątkiem strefy tropikalnej), można zaliczyć do roślin o unikalnym działaniu leczniczym. Posiada on właściwości odżywcze i regulujące przemianę materii. Jego zdolność do hamowania krwawienia znana była już w starożytności. Dzisiejsze badania naukowe potwierdziły, że pokrzywa wykazuje działanie antyseptyczne i insulinopodobne. Zawiera wiele witamin i mikroelementów, pobudza czynności wydzielnicze żołądka, trzustki, wątroby i wpływa korzystnie na perystaltykę jelit. Ponadto zwiększa zawartość hemoglobiny we krwi i liczbę czerwonych krwinek. Poprawia odporność na infekcje i wzmacnia cały organizm.

Herbatki ziołowe

Obecnie można je kupić nie tylko w aptece, ale nawet w zwykłym sklepie spożywczym. Występują samodzielnie lub w postaci gotowych mieszanek funkcjonalnych, przeznaczonych na różne dolegliwości. Należy do nich na przykład rozgrzewająca herbata imbirowa – idealny napój na zimowe wieczory. Nie każda z nich wykazuje właściwości lecznicze w jednakowym. Zależy to przede wszystkim od sposobu przygotowania i przechowywania produktów. Podczas wyboru określonego producenta należy kierować się zachowaniem przez niego odpowiednich norm, certyfikatami, opinią na rynku itp. Więcej wskazówek można znaleźć w artykule „herbata.info„.

Regularne spożywanie herbatki z pokrzywy, zwłaszcza w okresie wiosennym, kiedy organizm jest osłabiony, jest najlepszym sposobem na zachowanie zdrowia. W razie potrzeby napar można dosłodzić do smaku miodem lub sokiem owocowym. Korzyści wynikających z picia herbaty z pokrzywy nie da się przecenić.

[Głosów:0    Średnia:0/5]