Jak przywrócić ostrość kuchennym nożom?

Kuchenne noże, choćby najlepszej jakości, z czasem tępieją i stają się niewygodne w użyciu. Jak szybko przywrócić im ich pierwotne właściwości? Do tego celu przyda się specjalna ostrzałka. Stalka do noży to niewielki gadżet, o którym trzeba pamiętać, kompletując wyposażenie swojej kuchni.

Czym się kierować przy zakupie noży?

Noże to coś, bez czego nie obejdzie się przy przygotowywaniu nawet prostych potraw. Jako że służą na co dzień i mają duży wpływ na komfort gotowania, warto zadbać o to, by były wysokiej jakości.
Noże muszą posiadać przede wszystkim solidne, wykonane ze stali nierdzewnej ostrze. Jego rodzaj zależy od przeznaczenia – najlepiej kupić komplet noży kuchennych, w tym niewielki nóż do owoców, nóż do warzyw, specjalny nóż do krojenia mięsa i ząbkowany nóż do pieczywa. Wszystkie powinny posiadać wygodną rękojeść, która będzie stabilnie leżeć w dłoni i tym samym umożliwiać szybkie, wygodne i bezpieczne krojenie.

Jak dbać o ostrze kuchennych noży?

Kuchenne noże wymagają specjalnego traktowania, jeśli mają jak najdłużej zachować swoje pierwotne właściwości. Przede wszystkim należy dbać o ich ostrze: unikać stykania się z innymi, zwłaszcza ostrymi przedmiotami, zawsze do krojenia używać deski, nigdy nie wkładać noży do zmywarki, a także pamiętać o zakupie specjalnej stalki do noży.
Kiedy nóż traci swoją ostrość i krojenie staje się uciążliwe, warto przyjrzeć się ostrzu. To z pewnością, nawet właściwie traktowane, z czasem uległo stępieniu. Na szczęście wystarczy ostrzałka, by w kilka minut przywrócić nożom ostrość.

Stalki do noży – która sprawdzi się najlepiej?

Stalka do noży to jedna z pierwszych rzeczy, które warto kupić do kuchni. Jest niezbędna, by utrzymać kuchenne noże we właściwej kondycji, a tym samym zapewnić sobie komfortowe warunki do przygotowywania ulubionych potraw.
W sklepach dostępne są różnego rodzaju stalki do noży: ręczne i automatyczne. Najważniejsze, by ostrzałka dobrze leżała w dłoni, nie ślizgała się i była bezpieczna. Najlepiej postawić na produkt renomowanego producenta, by wybrana stalka do noży pozwalała na szybką i skuteczną konserwację kuchennych noży. Taki sprzęt posłuży przez lata, a jego używanie będzie wygodne i bezpieczne.